On the road again

Led extraljus på lastbilen gör körningen till en fröjd

När jag började som lastbilschaffis så fanns det inga extra lampor på bilarna att ens tala om. Ja, fanns gjorde det ju, men att lysa gjorde dom ju inte. Det absolut viktigaste när jag är ute och kör med lastbilen, förutom det gamla goda säkerhetsbältet, är lamporna. Jag kan inte räkna hur många gånger det hade kunnat gå riktigt illa på grund av vilt och halka, om jag inte haft bra belysning på kärran.

Sist när jag var inne i garaget för en genomgång och uppiffning så passade jag på att be dem montera ytterligare 6st led extraljus ovanför hytten. Jag har ju sedan innan ett gäng nedanför hytten, men dom är mest för stil med sina orange positionsljus. Jag behövde lampor i fronten som verkligen gör skillnad när jag är ute i skog och mark, stor som liten väg.

Jag satsade på Ljusgiganten som källa för de lampor jag klickade hem. Sortimentet kändes brett och det var lätt att hitta det som passade mig bäst (var bara intresserad av 9” lampor nämligen). Dom led extraljusen jag beställde levererades dagen efter direkt till verkstaden. Jag valde en uppsättning med dubbel uppsättning positionsljus (orange och vit) och valde att koppla på dom vita som standard. I övrigt tänds hela lampan upp väldigt fint och jag blev faktiskt överraskad första gången jag provkörde lyktorna.

Jag hade en körning direkt efter verkstadsbesöket, så jag styrde kosan norrut direkt. Nu i vintertid tog det inte många mil förrän det började bli mörkare och det var dags att tända upp mina nykomlingar. Jag blev så otroligt häpen. Ljusbilden var bred och fin ut i vägrenen. Jag hade specifikt bett dom på kundtjänst att ge mig ett extraljus som inte kastar ljuset upp i grantopparna (om ni är yrkesförare så vet ni vad jag talar om). Dessa lampor hade inte tillstymmelse av spilljus utan det var jämnt och fint med både bredd och längd. Vid möte var det inga problem att hinna blända av i tid, och vid röresle i vägkanten så var det inte svårt att lägga ett vakande öga innan färden fortsatte.

Det jag gillade allra mest är att lamporna inte gav det här blåa ljuset som gör att man nästan känner sig blind efter att ha bländat av. Det kan ju visserligen ha något att göra med min Scanias originallyktor också, men oavsett så kändes det fint att det var en bra övergång mellan helljus och extraljus.

Stort plus till dessa led extraljus och stort plus till Ljusgiganten.

On the road again

En chaffis vardag

Att vara lastbilschaffis har väl aldrig varit särskilt glamoröst men går vi 15 år tillbaka i tiden så var det betydligt mindre stress. Idag ”klockas” vi dagligen, vi får inte köra på vägarna alla tider på dygnet och vi kan inte heller köra snabbare då motorn är strypt. Våra möjligheter att köra in tid är i pricip obefintlig. Jag säger inte att detta är enbart negativt men det begränsar en i sitt dagliga arbete. Jag är inte särskilt aktiv på sociala medier då jag tycker det är bluff och båg. Man visar ju bara upp det som är positivt, livet pekar inte alltid uppåt, det går käpprätt nedåt också emellanåt men varför ska man skylta med det? Varför inte säger jag, det ger en mer nyanserad bild. I min blogg här kommer ni att få följa mig genom livets alla sekvenser. Nedan kan ni se en skildring från Norge. En fin film som skildrar vår vardag väldigt bra tycker jag och som även går tillbaka i tiden och visar historiken kring vårt yrke.